Bel vrijblijvend:
0572 - 373 582

Zelf oogsten van olijven en olijfolie produceren

Zelf oogsten van olijven en olijfolie produceren

Met deze 8 daagse reis gaan we zelf olijven oogsten en olijfolie produceren en zo ervaar je de rijke symboliek en de historische betekenis van de olijfboom. Met olijfolie is het net zo als met wijn. De eenvoudigste en beste manier om olijfolie te leren waarderen is hem te proeven. Het persen van olijfolie en het oogsten van tafelolijven is een leuke manier om zelf het oogsten en verwerken van deze vruchten te ervaren, de oogst te vieren en te ontdekken hoe overheerlijk en aromatisch echt goede olijfolie kan smaken. Onze olijvenoogst begint in november en duurt tot en met januari. Bij de oogst werken we met traditionele methoden, waarbij we de olijven handmatig plukken, en bij de verwerking passen we de technieken van de koude persing toe, die in duizend jaar tijd nauwelijks veranderd zijn. Gun jezelf deze ervaring en laat je onderdompelen in olijfolie!

De regio

Het westen van Turkije is de grootste regio voor olijfolieproductie (75%) en staat bekend voor haar vaak biologische olijfolie van hoogwaardige kwaliteit. De provincies Muğla en het aangrenzende Çanakkale hebben optimale omstandigheden voor olijventeelt. Turkije hoort doorgaans bij de top-5 van de olijfolie producerende landen wereldwijd. De olijfboom was altijd al rijk aan symboliek en stond bekend als een geschenk van de godin Athena en als een symbool van vruchtbaarheid en vrede. De olijftak die Athena aan de stad Athene schonk groeide uit tot een indrukwekkende boom die eeuwenlang leefde en met het gezonde gouden vocht dat uit zijn vruchten geperst kon worden grote indruk op de Raad van Goden maakte. Met een gemiddelde levensduur van 300 tot 400 jaar, hoewel duizend jaar oude bomen ook geen zeldzaamheid zijn, staat de olijfboom in de plantkunde en de mythologie ook bekend als de “onsterflijke boom”. In het gebied rondom Kapıkırı Village worden circa 5 soorten van olijven verbouwd met bekende namen zoals domat, mudanya en Kalamata, elk soort barstensvol smaak.

Een picknick om naar uit te zien

Traditiegetrouw belonen olijftelers hun oogsthelpers met een picknick-lunch midden in de olijfboomgaard. En ook deze reis is er geen uitzondering op. Bij een fles Turkse wijn, huisgebakken brood en op een open vuur gegrild vlees word je gauw vrienden. De olijfolie die je zelf perst en mee naar huis neemt zal je zeker bekoren met zijn delicaat-frisse fruitsmaak en zijn licht scherpe eigenschappen.

Hoogtepunten

 • Je woont midden in een levendig Turks dorp.
 • Je doet mee aan de olijvenoogst volgens traditionele methoden.
 • Je leert hoe je olijven verwerkt en hoogwaardige biologische olijfolie perst.
 • Je maakt in een optionele kookworkshop lekkere Turkse gerechten klaar.
 • Je gaat naar huis met blijvende herinneringen en met eigen geperste olijfolie.

Beleef en leef het in authentieke Turkije !

Het pension

We verblijven in het pension Agora in het dorpje Kapikiri (vroeger de stad Herakleia), waar de tijd stil lijkt te staan. De 300 inwoners leven van hun eigen teelt, zoals olijven, katoen, citrusvruchten, kaas, honing, vis, runderen en schapen. Ons pension is een gastvrij klein familiebedrijf gelegen in het dorpje Kapıkırı op de Oostelijke oever van het Bafa meer. Je geniet er van het eigen gebakken brood, mezes (Turkse tapas) en de wijn. Er zijn hangmatten en een lounge gedeelte om bij te komen van de dag. De kamers beschikken over een ruime wc/douche, een heerlijk bed, airco, soms een open haard, cv en voor de liefhebber is er zelfs internet. In de uitgebreide bibliotheek is alle informatie over de streek te vinden, of het nu gaat om planten, dieren, vogels, geschiedenis of archeologie. Door vaste gasten wordt het gewaardeerd vanwege de stilte en als ontsnapping aan het hectische dagelijkse leven van thuis, een plek waar de heerlijke zelfgemaakte maaltijden je voor het leven fan maken van de Turkse keuken, je erop uit kan gaan om rond te trekken, te wandelen en het bezoeken van culturele- en historische plekken, er blijft genoeg tijd over om je terug te trekken in een hangmat met een goed boek uit de bibliotheek van het pension, of om ‘s avonds de hamam te bezoeken.

Het pension biedt u een mooi ingerichte kamer. Er zijn 11 kamers die beschikken over een ruime wc/douche, een heerlijk bed, airco, soms een open haard, cv en voor de liefhebber is er zelfs internet. De centrale verwarming en de haman worden opgestookt met “peletts” uit de productie van olijfolie, een ecologische en kosten effectief alternatief in deze olijven regio! Uw gastheer, Orhan Sercin, was gedurende vele jaren de burgemeester van Kapikiri. Hij kent zijn vaderland rond het Bafameer, zoals niemand anders. Hij kan veel verhalen vertellen, goede nuttige tips geven die niet te vinden zijn in de reisgids.

Anne ( “Mam”) is de kok en zij bereidt alle maaltijden. Het ontbijt bestaat uit verschillende soorten kaas uit de regio, huis-jams, olijven uit eigen boomgaard, honing, yoghurt en eiergerechten volgens uw wensen. Het diner wordt meestal een typisch Turks menu met vijf gangen: soep, diverse groenten bereid met olijfolie (ook van eigen bodem), vlees of verse vis uit het Bafameer, toetje zoals zoete specialiteiten en verse vruchten.

Wij hebben in ons dorp een echte troubadour, Mehmet Akgun, die leerde spelen op het traditionele string instrument saz. Dit leerde hij in de tijd dat hij, als jonge jongen, een geitenhoeder was. Hij zingt de liedjes en vertelt het verhaal van het Latmos gebergten. Regelmatig is hij in het pension te vinden om zijn liedjes te zingen. Naast frisdranken is er ook bier, raki en een goede selectie van redelijk geprijsde regionale en nationale wijnen. Als u niet bekend bent met raki, raden we u aan de raki met “zorg” tot u te nemen. Het wordt ook wel “leeuwenmelk” (Aslan Sutu) genoemd en sommige van onze gasten vertonen een opmerkelijke persoonsverandering na een paar sloken. Gelukkig meestal in een positieve zin. Thee en koffie kunt u de gehele dag pakken zonder dat daar extra kosten voor inrekening worden gebracht.
Het pension heeft zowel een binnen- en buiten restaurant ten midden van bloemen, oleanders en eucalyptus bomen en met uitzicht op de oude Agora en de tempel van Athena. De tempel is vrijwel intact en ligt op een heuvel met uitzicht op het Bafameer en de eilanden, met het gebergte er achter. Er is ook een kleine bibliotheek met boeken in verschillende talen met informatie over de regio.

Programma voor deze week

De programma onderdelen kunt u zien als excursies. Het is mogelijk dat ook andere mensen hieraan deelnemen. In de praktijk komt het wel eens voor dat er geschoven wordt met het programma i.v.m. de weersomstandigheden. Wanneer u geen wandelaar bent, dan kunt u vragen naar een kookworkshop.
Tijdens de wandelingen zijn er natuurlijk vele pauzes om bijv. te rusten – picknicken – fotograferen en niet te vergeten te genieten van alles wat je tegen komt. Zorg wel voor goede wandelschoenen, een rugzak en regenkleding ! Over het algemeen gaan we niet de bergen in met regen, maar je kunt overvallen worden door een bui.

Dagprogramma

DAG 1 Welkom in Turkije! Aankomst in Izmir of Bodrum. U wordt op het vliegveld opgehaald en naar  het Bafameer en Pension Agora in Kapıkırı Village gebracht. Het welkomstdiner in het pension is toebereid door de gastvrouw en bestaat uit soep –een specialiteit uit de regio-, voorgerechten en salades, een hoofdgerecht, fruit of een dessert. Daarna volgt een informatiesessie over de regio, het weekprogramma, de oogst, de olijfolie en de wandelingen.

DAG 2 U wordt gewekt door het kraaien van de haan, en dan staat een uitgebreid Turks ontbijt voor u klaar. Ontdek de omgeving al wandelend over de oude ruïnes van des stad Heracleia. Deze ruïnes zijn verspreid over het dorp en de directe omgeving.  De lunch bestaat uit Börek (een Turks pasteitje), gebakken in een houtoven, twee salades van seizoengroente, en yoghurt uit de plaatselijke dorpen. Na de lunch gaan we olijven oogsten van de 50-300 jaar oude bomen. We brengen de olijven met een ezel terug naar het pension. Diner in Pension Agora.

DAG 3 Ontbijt in het pension. Na het ontbijt gaan we verder met de olijvenoogst en gebruiken daarbij de traditionele methoden (met een stok en handgemaakte manden). Dan volgt de lunch, een picknick midden in de interessante rotsformaties van dit gebied. De lunch bestaat uit sucuk (Turkse knoflookworst), kaas, tomaten, olijven, komkommers en halva. Na een korte pauze gaan we terug naar het pension. In de namiddag verwerken we de olijven die we de dag daarvoor samen met de gastvrouw hebben geoogst, zowel çekişke (kırma) als ook dilme olijven. De gasten mogen de verwerkte olijven mee naar huis nemen.

DAG 4  Ontbijt in het pension. Vanmorgen verkennen we de olijvenfabrieken in de Bafa  regio. We bezoeken twee verschillende olijfoliefabrieken, waarvan één nog net als vroeger met een molensteen werkt, de andere met moderne technieken. Zo kunnen we de verschillen tussen de twee fabrieken goed zien. We lunchen in Pension Agora. Na de lunch leren we hoe we olijfolie persen uit de olijven die we de dagen daarvoor hebben geplukt. We passen daarbij de soğuksıkım methode (koude persing) toe. Eerst worden de olijven met een molensteen gemalen en daarna met mild water met de voeten gestampt. De gasten mogen de olijfolie mee naar huis nemen. Een plaatselijke zanger en dichter zal ons met zijn instrument begeleiden.

DAG 5 Vandaag gaan we op excursie naar een aantal historische steden. We bezoeken Didyma met haar indrukwekkende Apollotempel, waar in oude tijden ook het orakel plaatsvond. De stad Milet met haar spectaculaire theater met 15000 zitplaatsen staat bekend als de oorsprong van de Griekse filosofie en wetenschappelijke tradities. En tenslotte nog het dramatische Priene, geïsoleerd gelegen en winderig, hoog boven het Büyük Menderes rivierdelta. We gaan terug naar pension Agora, waar ons gastgezin wederom een verrukkelijk Turks diner voor ons heeft klaargemaakt.

DAG 6  U begint de dag met een overheerlijk huisgemaakt Turks ontbijt met versgebakken brood, zelfgemaakte jams en biologische olijven en kazen uit de regio. Onze wandeling vandaag is makkelijk, 4 uur wandelen met een hoogteverschil van ongeveer 250m. De route leidt ons door het naburige Gölyaka Village en door de bizarre en tegelijkertijd ook wild romantische rotsformaties in dit bergachtige gebied. We vervolgen de route naar de indrukwekkende  ruïnes van het Yediler Klooster op een klif hoog boven het Bafameer gelegen. De Byzantijnse fresco’s die het gebouw sieren zijn goed bewaard gebleven. We bezoeken ook de Kerdemlik grot met zijn wonderbaarlijke prehistorische rotsschilderingen en vragen ons af wat deze wel zullen betekenen. Tijdens onze picknick-lunch en ook bij de afdaling genieten we van het geweldige uitzicht over het Bafameer. In de namiddag sluiten we de dag af met een boottocht naar de twee eilanden (Twin Islands) in het Bafameer. Het Bafameer is een natuurreservaat en een paradijs voor veel vogelsoorten. En dit is ook een fantastische plek om te zwemmen. Diner in het pension.

DAG 7 Vanmorgen vertrekken we over een grindpad naar de voormalige zomernederzetting (yayla)  van het dorp Kapıkırı op het plateau boven het meer. Daarna volgen we  een oud wandelpad over de lage heuvels naar de oever van het meer en verder naar de “Twin Islands” (Ikizce Adaları). Zo hebben we de hele ochtend een onbeperkt uitzicht over het meer. Het grotere van de twee eilanden is door een zandbank met de oever verbonden. Dit maakt het mogelijk over te steken en de ruïnes van de massieve verdedigingsmuren van het Byzantijnse klooster te verkennen dat hier staat. Dit is ook een gelegenheid een ontspannende duik in het water te nemen voordat de route ons westwaarts naar het eiland Menet leidt, ook het vogeleiland genoemd. Hier kunnen we met onze verrekijkers onder andere aalscholvers, reigers, pelikanen en rode bergeenden observeren. Diner in het pension.

DAG 8 Terugreis en transfer naar het vliegveld van Izmir of Bodrum.  Goede reis en tot ziens!

Arrangementen op basis van 2 personen of meer in de periode 16 november t/m 2 februari 2020:
8 daagse verblijf op basis van een 1-persoonskamer   € 930,00 p.p. / Boeken
8 daagse verblijf op basis van een gedeelde 2-persoonskamer   € 750,00 p.p. / Boeken

Groepsreizen:
Groepsreis 19 t/m 26-11-2019
op basis van een 1-persoonskamer   € 930,00 p.p.Boeken
Groepsreis 19 t/m 26-11-2019 op basis van een gedeelde 2-persoonskamer   € 750,00 p.p.Boeken

Gebruik 1 boekingsformulier voor u en uw medereizigers en vermeld onder opmerkingen o.a. de datum van de door u verlangde periode.

* Deze vakantie is bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen vanaf 4 jaar (uitgezonderd de groepsreis). Wij zijn zeer flexibel en passen onze dagactiviteiten graag aan de behoeften van onze kleine gasten.

** Elk onderdeel van deze vakantie kan aan de wensen van onze gasten worden aangepast of tot een langer verblijf worden uitgebreid met bezoeken aan culturele of historische bezienswaardigheden of plaatselijke dorpen. Neem hiervoor a.u.b. contact met ons op!

De vliegtickets zijn niet opgenomen in de prijs. In deze periode zijn er vanuit Nederland praktisch geen vluchten naar Bodrum. Izmir is dan het dichts bij zijnde luchthaven. Vanaf Amsterdam vliegt Sunexpress naar Izmir. Vanaf Dusseldorp ook en vaak goedkoper. Sunexpress heeft ook de prijs inclusief  6 kg handbagage en 20 kg ruimbagage.  Sunexpress dochteronderneming van Lufthansa. Waarschijnlijk gaat Transavia vliegen op Izmir.

Wat is inbegrepen:

 • Luchthaven tranfers Bodrum/Izmir op aankomst- en vertrekdagen
 • 7 Overnachtingen in pension Agora op basis van gedeelde tweepersoonskamer met uw eigen faciliteiten
 • 3 maaltijden per dag (ontbijt. lunch, diner) inclusief water, koffie en thee
 • Engels talige gids voor de hele week
 • Workshop persen en omgaan met olijven. Inclusief olijven en olie om mee te nemen.
 • Excursie naar de antieke steden Didyma, Milet en Priene incl. entree- en parkeer kosten
 • Wandelingen met de gids
 • Groepsreis met gastvrouw Els
 • Kinderen van 0-6 jaar gratis, kinderen van 7 tot 12 jaar krijgen 50% korting.

En wat komt er nog bij:

 • Vliegtickets
 • De consumenten bijdragen van het garantiefonds GGTO € 15,- per boekingsformulier.
 • Visum kosten ca € 20,- per persoon, zelf online te boeken.
 • Boekingskosten € 25,-
 • Alle persoonlijke uitgaven en de consumpties in het pension.
 • Alle overige kosten.

Wij raden u aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

De aanbetaling voor deze reis is conform de algemene voorwaarden:
Na totstandkoming van de Overeenkomst dient binnen 14 dagen na ontvangst van de aanbetalingsfactuur 20% van de reissom te zijn voldaan met een minimum van € 50 per reiziger. Indien vliegtickets zijn inbegrepen, dient het volledige bedrag van de vliegtickets plus 20% van de reissom van het overige deel van de reis als aanbetaling te worden voldaan.
Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis te zijn voldaan. Bij totstandkoming van de Overeenkomst binnen 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis, dient de volledige reissom per ommegaande en in ieder geval voor aanvang van de Reis te zijn voldaan.

8-daagse-gezinsvakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-individuele-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-gezinsvakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-gezinsvakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-gezinsvakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-40plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-50plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-60plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-70plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-40-plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-50-plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-60-plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma 8-daagse-70-plus-vakantie-autenthiek-Turkije-olijven-olijfolie-Priene-Milet-Didyma
KVK: 38017786
BTW nr: NL807474435B01
IBAN nr: NL67 ABNA 0488944538
Spring naar de toolbar