Bel vrijblijvend:
0572 - 373 582

Verken het Bafameer en het Latmosgebergte

Het verkennen van het Bafameer en het Latmos gebergte is een geweldige wandelvakantie die veel wandelplezier geeft voor jong en oud. Ver weg van de toeristische steden als Bodrum en Kusadasi. De prachtige wandelingen variëren van 4 tot 6 uur en gaan door uitgestrekte olijfboomgaarden, rustige dorpen met Anatolische invloeden, over antieke verharde wegen, langs de stadsmuur naar de beziens­waardig­heden van dit historische landschap.
Oude tempels, begraafplaatsen, Byzantijnse kloosters, fresco’s van de vroegere monniken, en grotten van kluizenaars zijn de smaakmakers van onze wandelingen. Oude rotstekeningen getuigen van de culturele geschiedenis van het Latmos-gebergte rond het Bafameer.

Het Bafameer een openluchtmuseum aan de Turkse Egeïsche Zee

Dit prachtige meer is gelegen in het zuidwesten van Turkije. Het is een langgerekt meer 15 km. lang en 5,5 km breed en het ligt 160 km ten zuiden van Izmir en 100 km ten noorden van Bodrum, een tip voor iedereen die van natuur en cultuur wilt genieten. Meer dan 250 vogelsoorten zijn waargenomen bij het Bafameer en de nabij gelegen grote Menderes delta. Ongeveer 2000 jaar geleden is het Bafameer ontstaan. Door toedoen van de rivier Menderes is de baai “Golf van Lade” langzaam gescheiden van de Egeïsche Zee. Dit verklaart waarom het water van het Bafameer een licht zoutgehalte bevat en nu een van de mooiste natuurgebieden is met zeldzame vogels, waterdieren en planten.

            

Latmos – Besparmak gebergte

Aan de oostelijke en noordelijke oever van het Bafameer stijgt een bergketen met bizarre grillige silhouet op tot een hoogte van bijna 1400 meter – de Latmos. Door zijn grillige silhouet ook wel Besparmak, vijf vinger gebergte genoemd. Het heeft onvergelijkbare rotsstructuren en vele historische bezienswaardigheden. Geschiedenis en natuur zijn nauw met elkaar verbonden. Het berglandschap was het leefgebied van prehistorische volkeren en middeleeuwse kloostergemeenschappen, waar de overblijfselen nog steeds van terug te vinden zijn.

Hoogtepunten van deze reis:

 • Goed begin en einde van de dag met een fantastisch ontbijt & diner met producten uit de regio, huis-jams, olijven uit eigen boomgaard, honing, yoghurt, eiergerechten, groentes en verse vis
 • Wandelingen door bizarre rotsformaties
 • Ontdek de oude steden van Didyma, Milet en Priene
 • Bezoek bergdorpjes waar de tijd heeft stilgestaan
 • Bezoek de levendige markt in de nabijgelegen stad Milas waar de boeren hun producten verkopen.
 • Een reis voor jong en oud! Gemiddelde wandeltijd 3 – 5 uur per dag
Onze gids brengt u op plaatsen die nooit in reisgidsen te vinden zullen zijn.

Klik  hier voor een filmpje over het pension, de mensen en de omgeving. Onze Duitse collega´s van Seb Tours hebben dit i.s.m. de ARD gefilmd en uitgezonden in een tv programma over deze bijzondere plek.

Pension Agora

We verblijven in het dorpje Kapikiri (vroeger de stad Herakleia), waar de tijd stil lijkt te staan. De 350 inwoners leven van hun eigen teelt, zoals olijven, katoen, citrusvruchten, kaas, honing, vis, runderen en schapen. Ons pension Agora is een gastvrij klein familiebedrijf gelegen in het dorpje Kapıkırı op de oostelijke oever van het Bafa meer. Je geniet er van het eigen gebakken brood, mezes (Turkse tapas) en de wijn. Er zijn hangmatten en een lounge gedeelte om bij te komen van de dag.
In de uitgebreide bibliotheek is alle informatie over de streek te vinden, of het nu gaat om planten, dieren, vogels, geschiedenis of archeologie.
Door vaste gasten wordt het gewaardeerd vanwege de stilte en als ontsnapping aan het hectische dagelijkse leven van thuis, een plek waar de heerlijke zelfgemaakte maaltijden je voor het leven fan maken van de Turkse keuken, je erop uit kan gaan om rond te trekken, te wandelen en het bezoeken van culturele- en historische plekken, er blijft genoeg tijd over om je terug te trekken in een hangmat met een goed boek uit de bibliotheek van het pension, of om ‘s avonds de hamam te bezoeken.

10264956_848765525139452_5427275835800468880_n547807_638660016150005_1183498888_n 10250073_848766388472699_5966029629439798773_n CGF_0588 CGF_0623  1973365_987867434562593_7692472135623164758_o IMG_2102.CR2

Het pension biedt u een mooi ingerichte kamer. Er zijn 11 kamers die beschikken over een ruime wc/douche, een heerlijk bed, airco, soms een open haard, cv en voor de liefhebber is er zelfs internet. De centrale verwarming wordt opgestookt met “peletts” uit de productie van olijfolie, een ecologische en kosten effectief alternatief in deze olijven regio!Uw gastheer, Orhan Sercin, was gedurende vele jaren de burgemeester van Kapikiri.
Hij kent zijn vaderland rond het Bafameer, zoals niemand anders. Hij kan veel verhalen vertellen, goede nuttige tips geven die niet te vinden zijn in de reisgids.

Anne ( “Mam”) is de kok en zij bereidt alle maaltijden. Het ontbijt bestaat uit verschillende soorten kaas uit de regio, huis-jams, olijven uit eigen boomgaard, honing, yoghurt en eiergerechten volgens uw wensen. Het diner wordt meestal een typisch Turks menu met vijf gangen: soep, diverse groenten bereid met olijfolie (ook van eigen bodem), vlees of verse vis uit het Bafameer, toetje zoals zoete specialiteiten en verse vruchten.

 1374924_848765981806073_1135779625695701381_n  DSC_0808 1048888_292054837616360_5298429489619325822_o DSC_0788 12-05-03 (1)

Wij hebben in ons dorp een echte troubadour, Mehmet Akgun, die leerde spelen op het traditionele string instrument saz. Dit leerde hij in de tijd dat hij, als jonge jongen, een geitenhoeder was. Hij zingt de liedjes en vertelt het verhaal van het Latmos gebergten. Regelmatig is hij in het pension te vinden om zijn liedjes te zingen.Naast frisdranken is er ook bier, raki en een goede selectie van redelijk geprijsde regionale en nationale wijnen. Als u niet bekend bent met raki, raden we u aan de raki met “zorg” tot u te nemen. Het wordt ook wel “leeuwenmelk” (Aslan Sutu) genoemd en sommige van onze gasten vertonen een opmerkelijke persoonsverandering na een paar sloken. Gelukkig meestal in een positieve zin. Thee en koffie kunt u de gehele dag pakken zonder dat daar extra kosten voor inrekening worden gebracht.
Het pension heeft zowel een binnen- en buiten restaurant ten midden van bloemen, oleanders en eucalyptus bomen en met uitzicht op de oude Agora en de tempel van Athena. De tempel is vrijwel intact en ligt op een heuvel met uitzicht op het Bafameer en de eilanden, met het gebergte er achter. Er is ook een kleine bibliotheek met boeken in verschillende talen met informatie over de regio.

Het programma: 

In de praktijk komt het wel voor dat er geschoven wordt met het programma i.v.m. de weersomstandigheden of tijd van het seizoen. Ook kan het zijn dat onze gids een voorstel doet om een andere wandeling/activiteit in te lassen. Maar altijd in samenspraak. Tijdens wandelingen zijn er natuurlijk vele pauzes om bijv. te rusten – picknicken – fotograferen en niet te vergeten te genieten van alles wat je tegen komt.

Veel van de wandelingen gaan over rotspaden, geitepaadjes enz. Goede dichte wandelschoenen zijn dan ook een vereiste. Ook een rugzak zal je deze week nodig hebben voor uiteraard water en het lunch pakketje.

Video met fragmenten uit het programma

1e dag: Dag van aankomst.

2e dag: Stadsmuur
Vandaag volgen we de stadsmuren van de antieke stad Heraklia.  Deze zijn ongeveer 6,5  km lang en de hoogste wachttoren is op 500 meter hoogte.  Vanaf dat punt zullen we genieten van een prachtig uitzicht en het geeft een kik om daar te zijn.  We vervolgen de wandeling en passeren bizarre rotsformaties tot de historische nederzetting van Latmos. Latmos was een stad lang voordat de stad van Heraklia werd gesticht. Kortom veel historie!! Het laatste stukje van de wandeling lopen we langs de oever van het Bafameer naar het Agora pension.

3e dag: Van Karahayit naar Gölyaka
We maken een korte autorit naar het startpunt van onze wandeling van het dorp Karahayit, het startpunt van de wandeling. Na een uur wandelen, komen we aan bij een prehistorische rotsschildering in Balýktaþ. In de afgelopen twee decennia zijn meer dan 170 grotschilderingen zijn in dit gebied gevonden. We lopen verder en komen weer door het dorp Karahayit en gaan verder richting Gölyaka naar de rotstekening van Kerdemlik. Daarna volgen we delen van de “Carian Trail”  die ons leidt door olijfgaarden naar de imposante ruïnes van “Yediler” of “Zeven broeders Klooster”. In de nabijheid van het klooster bezichtigen we ook een van de oudste Byzantijnse fresco’s. In de ruïnes van het Klooster gaan we van onze lunch genieten met een prachtig uitzicht op het Bafameer.   Na de lunch vervolgen wij de wandeling en bereiken we de laatste halte het dorp Gölyaka. Hier wachten we even op het vervoer dat ons terug brengt naar het Agora pension.

4e dag:  Uitstapje weekmarkt Milas
Vandaag staat een uitstapje met de minibus naar nabij gelegen Milas op het programma.  Wij bezoeken de grote markt waar de lokale boeren hun verse groenten en fruit verkopen. En verder is er van alles te koop wat de lokale nodig heeft in hun huishouding. Afhankelijk van uw belang wordt de mogelijkheid geboden om een schoolklas te bezoeken in Milas. De lunch bestaat uit een “pide” die gegeten wordt in een plaatselijke eetgelegenheid.

5e dag: Gökkaya-Kiliselik
We wandelen over een onverharde weg langs de zomerhuisjes op de lage vlakte (Bayar) van Kapikiri bij het Bafameer. Het pad gaat over in een oud pad die ons over een lage heuvel die ons zal leiden naar de oever van het meer.  Tijdens de gehele wandeling hebben we een schitterend uitzicht over het Bafameer. Vanaf hier stappen we in een bootje die ons brengt naar Twin-eiland (Ýkizce Adalarý).  Het grootste eiland is d.m.v. een zandbank verbonden met het land. We hebben hier een pauze om te zwemmen of te lopen naar de massale verdedigingsmuur van de ruïnes van een Byzantijns klooster. Daarna varen we verder naar het vogeleiland (Menet).  Op dat eiland zijn aalscholvers, pelikanen, reigers, Casarca en vele andere vogels.  We varen terug naar de oevers bij Kapikiri en verlaten het bootje om terug te lopen naar Agora pension.

6e dag: Excursie antieke steden
De route met de auto omvat 3 beroemde antieke steden. Didyma met zijn imposante tempel van Apollo tempel in Didim; Miletus de stad van de filosofen en wiskundigen en zijn spectaculaire theater, Priene de stad met uitzicht op de meander delta.

7e dag: De bergweiden van Latmos
Deze ochtend zullen we ezels naar de olijfgaard brengen en bezoeken adembenemende fresco’s en een ondergrondse grotbeschildering waar de omgeving van Latmos erg beroemd om is. We keren terug naar ons dorp voor de lunch. We laten de ezels achter die kunnen heerlijk grazen. Na de lunch kunt u de middag zelf invullen. Er worden voorbereidingen getroffen voor de barbecue in de avond uren. Een lokale muzikant zal tijdens het diner en tot de late uurtjes op zijn saz spelen.

8e dag: Dag van vertrek.

Prijzen Verkennen Bafameer:

Te boeken in 2020 vanaf 31 maart t/m 16 mei en vanaf  26 september t/m 31 oktober!
8-Daags arrangement
op basis van een 1-persoonskamer   € 830,00 p.p.  Boeken
8-Daags arrangement op basis van een 2-persoonskamer   € 750,00 p.p. Boeken

Singles/Groepsreis van 25 april t/m 3 mei 2020 (geen kinderen):
8-Daags arrangement op basis van een 1-persoonskamer   € 775,00 p.p.   Boeken
8-Daags arrangement op basis van een 2-persoonskamer   € 695,00 p.p.   Boeken

Singles/Groepsreis van 12 t/m 19 september 2020 (geen kinderen):
8-Daags arrangement op basis van een 1-persoonskamer   € 775,00 p.p.   Boeken
8-Daags arrangement op basis van een 2-persoonskamer   € 695,00 p.p.   Boeken

Gewenste periode en eventuele extra dagen vermelden op het boekingsformulier.

Bij meerdere personen en/of kinderen aangeven op het boekingsformulier, leeftijd kinderen en de gewenste kamer(s).
Kinderen tot en met 6 jaar gratis, kinderen 7 – 12 jaar krijgen 50% korting

Wat is inbegrepen:

 • Verblijf 7 nachten in Agora pension met eigen faciliteiten
 • Vervoer van en naar de luchthaven (luchthaven Izmir: minimaal 2 personen)
 • drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch en diner), water, koffie en thee
 • Engels sprekende, lokale gids
 • Alle entree gelden van bezochte locaties
 • Kinderen en baby’s van 0 – 6 jaar gratis, 7 – 12 jaar oud krijgen 50% korting

En wat komt er nog bij:

 • Vliegticket (wij kunnen u hierin adviseren)
 • De consumenten bijdragen van het garantiefonds € 15,00 per boekingsformulier
 • Visum kosten ca € 22,50 per persoon, online verkrijgbaar
 • Administratie/boekingskosten € 25,- per boekingsformulier
 • Alle overige consumpties en uitgaven

Groepsgrootte groepsreis: Maximaal 12 personen, gegarandeerd vertrek vanaf 4 peronen

Wij raden u aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

De aanbetaling voor deze reis is conform de algemene voorwaarden:
Na tot standkoming van de Overeenkomst dient binnen 14 dagen na ontvangst van de aanbetalingsfactuur 20% van de reissom te zijn voldaan met een minimum van € 50 per reiziger. Indien vliegtickets zijn inbegrepen, dient het volledige bedrag van de vliegtickets plus 20% van de reissom van het overige deel van de reis als aanbetaling te worden voldaan.
Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis te zijn voldaan. Bij totstandkoming van de Overeenkomst binnen 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis, dient de volledige reissom per ommegaande en in ieder geval voor aanvang van de Reis te zijn voldaan.

KVK: 38017786
BTW nr: NL807474435B01
IBAN nr: NL67 ABNA 0488944538
Spring naar de toolbar