Bel vrijblijvend:
0572 - 373 582

Ontdek hoogtepunten van de oudheid

Ontdek hoogtepunten van de oudheid

Ontdek hoogtepunten van de oudheid in de regio van het Bafameer, wat zich bevindt tussen Bodrum en Kusadasi in Turkije. Een opeenvolging van veroveraars en dynastieën van de Hetieten, Cariers, Grieken en de Romeinen tot Byzantijnse keizers, kruisvaarders soldaten en Ottomaanse Pasja volharden. Het is dan ook geen wonder, dat deze regio van Turkije, een cultuurschat is, die diep doordrenkt is van geschiedenis. Van kloosters tot fresco’s, beschilderde grotten, kastelen en forten, de bergen waar Endymion voor eeuwig slaapt zal de geschiedenis een enthousiasteling van je maken tegen de tijd dat we klaar zijn!

8-daagse-reis-voor-wandelaars-gezinnen-studenten-over-geschiedenis-oudheid-historie-en-efeseDe regio

De isolatie van het LATMOS gebergte heeft zowel christelijke kluizenaars en monniken aangetrokken. Tegen het einde van het Byzantijnse rijk waren er maar liefst dertien kerken en kloosters gebouwd – soms vrij verborgen – in het doolhof van gigantische rotsblokken en grotten. De meest bekende was het klooster van St. Paul de jonge (10e eeuw). Oude stadsmuren, zuilen en overblijfselen van wachttorens loggen verspreid in het landschap. Ook bevinden zich nog ruïnes op de romantisch eilanden van het Bafameer. Het zijn deze bergen die de setting zijn voor de Griekse mythe van de maangodin Selene. Zij werd verliefd op de prachtige slapende herder Endymion, die Zeus vroeg om hem eeuwige jeugd en schoonheid te geven. Het heiligdom van Endymion blijft tot op de dag van vandaag.

Om naar uit te kijken

Het trio van oude ruïnes Priene, Miletus en Didyma, hoewel ze minder bezocht worden, dan de meer in de publiciteit staande grote broer Ephesus, zijn ze minstens historisch zo belangrijk en indrukwekkend. De ontbijten die uit de keuken van de Agora Pension komen, zijn absoluut geweldig. Wanneer men het Köy kahvaltılar (dorpsontbijt) serveert met zelfgebakken brood, lokale honing, jam en tafelolijven, voel je je als een koning(in).

Hoogtepunten

 • Leer meer over de talloze historische culturen van Anatolië
 • Bezoek de oude steden van Efeze, Priene, Milet en Didyma
 • Breek het hoofd over de iconografie van prehistorische grotschilderingen
 • Wandeling door diepe canyons, bizarre rotsformaties en geurige dennenbossen
 • Krijg inzicht in het traditionele dorpsleven
 • Bezoek het nabijgelegen Milas met haar bruisende marktdag

Pension Agora

We verblijven in het dorpje Kapikiri (vroeger de stad Herakleia), waar de tijd stil lijkt te staan. De 350 inwoners leven van hun eigen teelt, zoals olijven, katoen, citrusvruchten, kaas, honing, vis, runderen en schapen. Ons pension Agora is een gastvrij klein familiebedrijf gelegen in het dorpje Kapıkırı op de oostelijke oever van het Bafa meer. Je geniet er van het eigen gebakken brood, mezes (Turkse tapas) en de wijn. Er zijn hangmatten en een lounge gedeelte om bij te komen van de dag.
In de uitgebreide bibliotheek is alle informatie over de streek te vinden, of het nu gaat om planten, dieren, vogels, geschiedenis of archeologie.
Door vaste gasten wordt het gewaardeerd vanwege de stilte en als ontsnapping aan het hectische dagelijkse leven van thuis, een plek waar de heerlijke zelfgemaakte maaltijden je voor het leven fan maken van de Turkse keuken, je erop uit kan gaan om rond te trekken, te wandelen en het bezoeken van culturele- en historische plekken, er blijft genoeg tijd over om je terug te trekken in een hangmat met een goed boek uit de bibliotheek van het pension, of om ‘s avonds de hamam te bezoeken.

10264956_848765525139452_5427275835800468880_n547807_638660016150005_1183498888_n 10250073_848766388472699_5966029629439798773_n CGF_0588 CGF_0623  1973365_987867434562593_7692472135623164758_o IMG_2102.CR2

Het pension biedt u een mooi ingerichte kamer. Er zijn 11 kamers die beschikken over een ruime wc/douche, een heerlijk bed, airco, soms een open haard, cv en voor de liefhebber is er zelfs internet. De centrale verwarming wordt opgestookt met “peletts” uit de productie van olijfolie, een ecologische en kosten effectief alternatief in deze olijven regio! Uw gastheer, Orhan Sercin, was gedurende vele jaren de burgemeester van Kapikiri.
Hij kent zijn vaderland rond het Bafameer, zoals niemand anders. Hij kan veel verhalen vertellen, goede nuttige tips geven die niet te vinden zijn in de reisgids.

Anne ( “Mam”) is de kok en zij bereidt alle maaltijden. Het ontbijt bestaat uit verschillende soorten kaas uit de regio, huis-jams, olijven uit eigen boomgaard, honing, yoghurt en eiergerechten volgens uw wensen. Het diner wordt meestal een typisch Turks menu met vijf gangen: soep, diverse groenten bereid met olijfolie (ook van eigen bodem), vlees of verse vis uit het Bafameer, toetje zoals zoete specialiteiten en verse vruchten.

 1374924_848765981806073_1135779625695701381_n  DSC_0808 1048888_292054837616360_5298429489619325822_o DSC_0788 12-05-03 (1)

Wij hebben in ons dorp een echte troubadour, Mehmet Akgun, die leerde spelen op het traditionele string instrument saz. Dit leerde hij in de tijd dat hij, als jonge jongen, een geitenhoeder was. Hij zingt de liedjes en vertelt het verhaal van het Latmos gebergten. Regelmatig is hij in het pension te vinden om zijn liedjes te zingen.Naast frisdranken is er ook bier, raki en een goede selectie van redelijk geprijsde regionale en nationale wijnen. Als u niet bekend bent met raki, raden we u aan de raki met “zorg” tot u te nemen. Het wordt ook wel “leeuwenmelk” (Aslan Sutu) genoemd en sommige van onze gasten vertonen een opmerkelijke persoonsverandering na een paar sloken. Gelukkig meestal in een positieve zin. Thee en koffie kunt u de gehele dag pakken zonder dat daar extra kosten voor inrekening worden gebracht.
Het pension heeft zowel een binnen- en buiten restaurant ten midden van bloemen, oleanders en eucalyptus bomen en met uitzicht op de oude Agora en de tempel van Athena. De tempel is vrijwel intact en ligt op een heuvel met uitzicht op het Bafameer en de eilanden, met het gebergte er achter. Er is ook een kleine bibliotheek met boeken in verschillende talen met informatie over de regio.

Programma

In de praktijk komt het wel voor dat er geschoven wordt met het programma i.v.m. de weersomstandigheden, aankomst/vertrektijden of tijd van het seizoen. Ook kan het zijn dat onze gids een voorstel doet om een andere wandeling/activiteit in te lassen. Maar altijd in samenspraak met U/de groep. De mening van de gids is uiteindelijk wel bepalend! Hij is tenslotte verantwoordelijk voor u.
Tijdens wandelingen zijn er natuurlijk vele pauzes om bijv. te rusten, picknicken, fotograferen en niet te vergeten te genieten van alles wat je tegen komt. Uiteraard is het niet verplicht om alle dagen met het programma mee te doen. Het is immers uw vakantie!

De wandelingen gaan over rotspaden, geitenpaadjes enz. Goede dichte wandelschoenen zijn dan ook een vereiste. Ook een rugzakje zal je deze week nodig hebben voor uiteraard water en soms voor het lunchpakketje.

Video met fragmenten uit het programma

Dag 1
Welkom in Turkije! Aankomst in Izmir of Bodrum, vervoer vanaf de luchthaven en transfer naar het Agora Guesthouse in het dorp Kapıkırı aan het BAFA meer. Het gebied LATMOS is de plaats van de mythe van Endymion en Selene. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u de ruïnes van het oude Heraclea verkennen, waarop het dorp is gebouwd: de Athena-Tempel, de stadsmuren en de Agora. Oriëntatiesessie en welkomstdiner in het pension.

Dag 2
Wordt wakker met een geweldig zelf gemaakt Turks ontbijt met eigen gebakken brood, zelfgemaakte jam en lokale biologische olijven en verschillende soorten kaas. De wandeling van vandaag is gemakkelijk. Het is ongeveer 4 uur wandelen en een hoogteverschil van ca. 250 m. De route brengt ons door het naburige dorpje Gölyaka en door de bizarre en tegelijkertijd wild romantische rotsformaties in deze bergachtige regio. We lopen verder naar de imposante ruïnes van het klooster van de zeven broers (Yediler) hoog op een klif met uitzicht op het BAFA meer met zijn goed bewaarde Byzantijnse fresco die verborgen zit in een helmvormige rots. We bezoeken ook Kerdemlik Grot om de prehistorische rotsschilderingen en ontcijferen de betekenis van de te bewonderen beschilderingen. We genieten van een prachtig panorama over het meer van BAFA tijdens onze lunch picknick en op onze afdaling naar het meer. We eindigen de dag met een boottocht naar de Twin Islands in de namiddag. Het BAFA-meer is een natuurreservaat en een paradijs voor vele vogelsoorten. De Twin Islands is een geweldige plek om te gaan zwemmen. Diner in het pension.

Dag 3
Na het genieten van een heerlijk Turks ontbijt in het pension, vertrekken we naar een van de culturele hoogtepunten van Turkije: Efeze. Geregeerd door de eeuwen heen door Griekse, Perzische, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse heerschappen. Er is veel te zien van de oude pracht van de stad. Meer dan 300.000 mensen woonden daar op haar hoogtepunt in de tweede eeuw na Christus. De beroemde tempel van Artemis staat bekend als een van de zeven wereldwonderen. De tempel van Hadrianus en de bibliotheek van Celsus zijn ook hoogtepunten. Terwijl we door Efese heen wandelen kom je in het gevoel van hoe machtig en majestueus deze stad in de oudheid moet zijn geweest. Ook brengen we een bezoek aan het sterfhuis van de H. Maagd Maria op de 420 meter hoge Bülbül-Dag (Berg van de Nachtegaal) waar Maria leefde tijdens de laatste jaren van haar aardse bestaan. Terug naar het pension voor het diner.

Dag 4
Na het ontbijt vertrekken we voor een excursie naar de nabijgelegen stad Milas (oude Mylasa), wiens oorspronkelijke karakter nog steeds tastbaar is in zijn traditionele buurten met theehuizen en speciaalzaken zoals de “augurk verkoper” of “Filo Pastry verkoper”. We bezoeken de levendige wekelijkse markt, de locatie voor de huishoudelijke behoeften van de lokale bewoners: van verse groenten en fruit van lokale boeren tot huishoudelijke artikelen en kleding, een opmerkelijke diversiteit aan lokale producten wordt aangeboden. Lunch in de stad. We rijden in de namiddag naar het bergdorp Çomakdağ (bevolking 1.200). De tijd heeft hier stilgestaan. De oude stenen huizen vertonen bekwaam traditioneel vakmanschap op de gebeeldhouwde houten motieven op ramen en deuren. Dit dorp is meer dan 500 jaar oud en de lokale vrouwen dragen nog steeds hun mooie, kleurrijke traditionele kostuums. Terug in het pension zijn de vrouwen van de familie weer een geweldig diner aan het bereiden met de lokale specialiteiten.

Dag 5
Vandaag vertrekken we voor een excursie dag naar de antieke steden Didyma, met zijn imposante tempel van Apollo en zijn voormalige orakel: Miletus, met zijn spectaculaire Theater met 15.000 zitplaatsen en bekend als de oorsprong van de Griekse filosofische en wetenschappelijke tradities; en dramatische Priene, geïsoleerd en winderige, gelegen hoog boven de Büyük Menderes rivierdelta. Terug naar het Agora Guesthouse voor een heerlijke Turkse culinaire creatie door onze gastheren voor het diner.

Dag 6
Na weer een uitgebreid ontbijt van zelfgemaakte lekkernijen hebben we de perfecte start van onze dag. Vandaag verkennen wij het Dilek National Park, een bergachtig schiereiland van weelderig, groen bos met wandelpaden, een prachtig uitzicht en stranden met een heldere blauwe zee. We beginnen onze wandeling in het pittoreske dorpje Doğanbey en gaan de bergen in. Aangekomen op de top, worden we beloond met een dromerig uitzicht op de Egeïsche zee en het Griekse eiland Samos. We stoppen voor een picknick en dalen door een kloof om te zwemmen in een azuurblauwe baai. De wandeling van vandaag is gematigd, ongeveer 6 uur in totaal met een klim naar de top van 950 m. Diner in het pension.

Dag 7
Vrije dag om door het dorp te dwalen, naar de olijfboomgaard te gaan of gewoon te ontspannen in de hangmat met een goed boek. Wij adviseren u graag over activiteiten. Omdat dit de afscheidsavond zal zijn, kunnen gasten er ook voor kiezen om te helpen met de voorbereidingen voor een extravagante barbecue. Een lokale muzikant zal het diner begeleiden op zijn Saz met gezang voor de gasten tot ’s avonds laat.

Dag 8
Vertrek dag en transfer naar de luchthaven. Afscheid!

Het bovenstaande programma kan afwijken i.v.m. de aankomst- en vertrektijden, weersomstandigheden of andere mogelijke omstandigheden. De mening van de gids is hierin bepalend.

Verken hoogtepunten van de oudheid in de regio van het Bafameer

Het arrangement is in 2020 te boeken in de periode van 21 maart t/m 16 mei en 26 september t/m 31 oktober.

8 daags arrangement op basis van een gedeelde 2-persoonskamer € 790,-  Boeken
8 daags arrangement op basis  van alleengebruik van 1-persoonskamer € 860,-  Boeken

Gewenste periode en eventuele extra dagen vermelden op het boekingsformulier.

Bij meerdere personen en/of kinderen aangeven op het boekingsformulier, leeftijd kinderen en de gewenste kamer(s).
Kinderen tot en met 6 jaar gratis, kinderen 7 – 12 jaar krijgen 50% korting

Wat is inbegrepen:

 • Verblijf 7 nachten in Agora pension met eigen faciliteiten zoals toilet en douche
 • Vervoer van en naar de luchthaven (luchthaven Izmir: minimaal 2 personen)
 • Drie maaltijden per dag (ontbijt, lunch en diner), water, koffie en thee
 • Engels sprekende, lokale gids
 • Alle entree gelden van bezochte locaties comform het programma
 • Kinderen en baby’s van 0 – 6 jaar gratis, 7 – 12 jaar oud krijgen 50% korting

En wat komt er nog bij:

 • Retour vliegticket (wij kunnen u hierin adviseren)
 • De consumenten bijdragen van het garantiefonds € 15,00 per boekingsformulier
 • Visum kosten ca € 22,50 per persoon, online verkrijgbaar  Link visum voor Turkije
 • Administratie/boekingskosten € 25,-
 • Alle consumpties in het pension, behalve thee, koffie en water
 • Alle overige consumpties en persoonlijke uitgaven

Groepsgrootte: Maximaal 18 personen, gegarandeerd vertrek vanaf 2 personen

Wij raden u aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

De aanbetaling voor deze reis is conform de algemene voorwaarden:
Na tot stand komen van de Overeenkomst dient binnen 14 dagen na ontvangst van de aanbetalingsfactuur 20% van de reissom te zijn voldaan met een minimum van € 50 per reiziger. Indien vliegtickets zijn inbegrepen, dient het volledige bedrag van de vliegtickets plus 20% van de reissom van het overige deel van de reis als aanbetaling te worden voldaan.
Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis te zijn voldaan. Bij totstandkoming van de Overeenkomst binnen 6 weken voor de aanvangsdatum van de Reis, dient de volledige reissom per ommegaande en in ieder geval voor aanvang van de Reis te zijn voldaan.

8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen- 8-daagse-reis-bij-Bafameer-efese-priene-milete-didyema-voor gezinnen-wandelaars-en-groepen-
KVK: 38017786
BTW nr: NL807474435B01
IBAN nr: NL67 ABNA 0488944538
Spring naar toolbar